Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 26 april 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een complex hoogtelaag boven de Noordzee en Scandinavie staat er in ons aandachtsgebied een noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Vannacht bereikt een volgend hoogtelaag de noordelijke Noordzee. Dit hoogtelaag trekt zuidoostwaarts en wordt vanavond net noord van de Wadden verwacht, waarna het in de nacht naar vrijdag oostwaarts naar Sleeswijk-Holstein trekt. Aan de grond ontstaat donderdagnacht langs de Engelse oostkust een kleinschalig laagje langs een zwakke barokliene zone. Dit laagje trekt langzaam OZO-waarts. Door de interactie met het hoogtelaag ontstaat er bij dit laagje een structuur met geleidelijk meer frontale kenmerken. (Cold Air Development). Het koufront/occlusie van de CAD bereikt donderdag eind van de middag de westkust, trekt gedurende de avond verder naar het zuidoosten en blijft in de nacht naar vrijdag boven het zuidoosten slepen. Vrijdag overdag trekt de WZW-ONO georienteerde frontale zone als warmtefront langzaam noordwaarts en ligt zaterdag 00 UTC boven het noordwesten en noorden.

Modelbeoordeling:

EC/HA40 laten de buien te snel uitdoven. We gaan er van uit dat de buiigheid wel minder wordt, maar niet helemaal verdwijnt. Later vandaag wordt de ontwikkeling boven de Noordzee interessant. De modellen zijn eensgezind over de vorming van het laagje (CAD). De Harmonie-versies laten het laagje nu duidelijk minder ver uitdiepen dan in de voorgaande runs en zijn meer in lijn met EC. De positie van de frontale zone op vrijdag is onzeker. Alle modellen laten de zone als warmtefront langzaam noordwaarts trekken, maar vooral de snelheid waarmee dat gebeurt verschilt per model.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Het blijft fris. Komende nacht op een beschutte plek mogelijk net rond het vriespunt aan de grond.

Wind:

Bij de CAD ook kans op 6 Bft uit het zuidwesten. Op de CAD zijn vlagen mogelijk tot ca. 30 knopen, lokaal tot ca. 35 knopen.

Bewolking:

Vannacht afnemende tophoogtes door wegtrekken van de koudste bovenluchten. In het oosten van de FIR aanvankelijk nog toppen FL110-150. In de Limburgse heuvels mogelijk ST door stuw. Overdag komen de toppen geleidelijk weer wat hoger. Op het koufront/occlusie van de CAD lokaal (verscholen) Cb's tot ca. FL150 en vooral nabij de kern van het laagje kans op ST. In de frontale zone waarschijnlijk boven land een smalle bad met kans op ST. De onstabiliteit verdwijnt en er blijft een stabiel gelaagd pakket over. Toppen FL100-120. Vrijdagmiddag op dagelijkse gang ook convectieve bewolking, CU/TCU

Neerslag:

De buien houden ook vannacht aan. De intensiteit wordt wel geleidelijk minder. Overdag aanvankelijk enkele lichte buien (mogelijk wat inzaaiing). Later op de dag mogelijk iets activerend afhankelijk van de positie van een kleine jet streak en waar de koudste bovenlucht overtrekt. Dit lijkt in het noorden te gebeuren. CAPE is 200-400 J/kg, schering 10-20 knopen, een enkele multicell is dan mogelijk. Op de CAD mogelijk enkele (verscholen) buien. Uiteindelijk gaat de onstabiliteit er meer en meer uit en blijft het in de frontale zone af en toe regenen. In de middag op dagelijkse gang een enkele bui in het zuiden/zuidoosten. CAPE ca. 300 J/kg, nauwelijks schering.

Zicht:

Goed. In een fellere bui mogelijk even matig tot slecht zicht. In de nacht naar vrijdag ten noorden van de frontale zone plaatselijk mogelijk vorming van mist of mistbanken.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 25/04/2024 01.17 uur LT.
Bron KNMI