Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 20 september 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een uitloper van een hoog boven noordwest Rusland wordt met een oostelijke stroming continentaal lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie boven het uiterste noordoosten beweegt gedurende de dag langzaam naar het zuidwesten van ons land en lost daarbij deels op. Na passage van de occlusie wordt met een oost tot noordoostelijke stroming drogere lucht aangevoerd. Maandag komt er een verbinding tot stand tussen het Russische hoog en het Azorenhoog. De rug-as boven het noorden van de FIR trekt dan langzaam zuidwaarts en wordt dinsdag 00 UTC nabij de Wadden verwacht. Aan de noordzijde van de rug-as trekt een zwakke frontale zone oostwaarts en bereikt het noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

Het weerbeeld wordt bepaald door Sc velden uit Duitsland. De lage Sc of St die lokaal in het noorden wordt waargenomen, zien we niet of nauwelijks in de wolkenbasisplaatjes, maar als je kijkt naar de vochtvelden en de cross secties dan geven die wel een geode leidraad voor de ontwikkeling daarvan in de komende uren.

Aandachtspunten

Temperatuur:

De dagelijkse gang wordt beter door de Harmonies beschreven, maar gisteren bleek met weinig wind en veel instraling dat de dagelijkse gang toch nog iets groter was. Vandaag in het noordoosten onder mogelijk hardnekkige bewolking 17-18°C, in het zuidwesten in de zon tot ca. 22-23°C. Morgen een graad of 2 lager.

Wind:

In de loop van de avond vorming van een windmaximum tussen 500-1000 vt, ca. 20-25 knopen.

Bewolking:

Een een zone bij de occlusie Sc/Ac velden, met name boven het noorden en oosten, maar geleidelijk ook westwaarts trekkend en overdag deels oplossend. In de vroege ochtend lokaal turbulentie-St in een strook van Texel naar Gelderland aan de voorzijde van de Sc. EC en Hirlam komen qua locatie overeen, hangt waarschijnlijk nauw samen met de positie van de occlusie nabij de grond. Overdag zal de Sc hier en daar breken, in het zuiden en zuidwesten waarschijnlijk vooral vorming van Cu. Maandag nauwelijks significante verandering.

Neerslag:

Voorlopig een aandachtspunt. Aan het einde van de periode nabij het front mogelijk wat lichte regen in het uiterste noordwesten van de FIR.

Zicht:

Goed, maar aan de zuidwestzijde van de occlusie vanmorgen lokaal nevelig. Maandag is de grenslaag droger en blijft het zicht waarschijnlijk overal goed.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 19/09/2021 05.39 uur LT.
Bron KNMI