Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 14 juni 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een vlakke hogedrukkern boven Duitsland, die deel uitmaakt van een uitloper van het Azorenhoog boven West-Europa, trekt langzaam oostwaarts. Een inactief koufront komt maandag over de Noordzee langzaam naderbij en bereikt in de nacht naar dinsdag het noorden, trekt langzaam zuidwaarts en komt dinsdag overdag boven het midden van het land (in W-O oriëntatie) stationair te liggen. Voor het front uit ontstaat een convergentielijn die mogelijk over het noorden van de FIR trekt. Dinsdag overdag breidt een volgende uitloper van het Azorenhoog zich uit over de Noordzee, ten N van Nederland.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent en bruikbaar. De neerslag in de Hir- en EC uitvoer bij het koufront is te veel.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Dagelijkse gang wordt het beste beschreven door de Harmonie uitvoer, die gebruiken we dan ook.

Wind:

Morgenochtend boven de noordwestelijke Noordzee mogelijk kortstondig een 6 Bft.

Bewolking:

Bij het koufront velden hoge en middelbare bewolking en enige Sc. In de Harmonie uitvoer minimaal signaal voor St boven het oosten van de Duitse Bocht. Dinsdag overdag in het hoog boven de Noordzee ook een signaal, dit lijkt niet realistisch.

Neerslag:

Op de convergentielijn ontstaat een gebied met buiige neerslag dat over de Noordzee oostwaarts trekt en net het noorden van onze FIR kan schampen. In de nacht naar dinsdag in de EC en Hirlam uitvoer een neerslagsignaal bij het het koufront, kijkende naar de progtemps kan dit niet heel veel voorstellen.

Zicht:

In de nacht naar maandag vooral in het noorden (iets vochtigere lucht) lokaal en kortdurend wat grondmist of een ondiepe mistbank, zit in de Harmonie uitvoer.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 13/06/2021 23.22 uur LT.
Bron KNMI