Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 03 december 2024 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavie trekt verder noordoostwaarts. Bijbehorend koufront is inmiddels ons land gepasseerd. Een bijbehorende occlusie over het westen trekt verder oostwaarts en verlaat vanmiddag ons land. Hierachter is de aanwezige lucht iets droger. Vanavond passeert een hoogtetrog die komende nacht gevolgd wordt door een back-bent occlusie. Als deze gepasseerd wordt met een noord- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dinsdagochtend bereikt een trog/vore, van oorsprong een lijwervel, de Duitse Bocht, om dinsdag later in de ochtend en middag over het noordoosten van Nederland zuidwaarts te bewegen, dinsdagavond worden de restanten hiervan stationair boven het midden en oosten. Woensdagochtend nadert van het westen uit een zwakke rug van hoge druk.
Ten oosten en nabij de nu passerende occlusie geven de modellen duidelijke St-signalen. Na passage, met het binnenstromen van iets drogere lucht zien we de wolkencondities sterk verbeteren. Bij de bb-occlusie zien we boven zee geen St-signalen maar wel boven de oostelijke helft van het land, deels ook turbulentiestratus. Morgen in de polaire lucht open cel convectie met zeer lokaal een klein TCu-buitje. Het signaal hiervoor is minimaal in de modellen. Een duidelijker neerslagsignaal zien we bij de trog die vanuit de Duitse Bocht het noorden van ons land binnenkomt. Heel diep is deze convectie echter ook niet, toppen komen niet boven de FL100, maar de lucht is duidelijk wat vochtiger onder de inversie en de buiigheid is wat meer geclusterd.
Bij een stabiele atmosfeeropbouw (vanmiddag) is de Harmonie uitvoer aan de lage kant, EC uitvoer is bruikbaar. In de nacht naar woensdag in het noordoosten kans op lichte vorst.
EC geeft een iets sterker windveld vlak achter de bb-occlusie. Nu komt dit model zelfs kortdurend en kleinschalig met een 8 Bft in het noordwestelijk kustgebied. De afgelopen drie runs heeft EC de wind steeds iets opgehoogd, dit in tegenstelling tot Ha43 die juist wat minder is geworden. Kansen (PASCAL) op 8 Bft of windstoten boven 90 km/uur zijn nog relatief klein. Vooralsnog een aandachtspunt.
Dagelijkse gang en het verder oostwaarts trekken van de eerste occlusie zorgen ervoor dat er op steeds minder plaatsen nog St aanwezig is. Na passage van de occlusie verdwijnt de St.Op passage van trog en bb-occlusie enkele Cb's. Komende nacht op nadering van de bb-occlusie verder landinwaarts kans op vorming van turbulentie St. Na passage van de bb-occlusie alleen nog Cu/TCu.
Buiige regen op passage van occlusie. Komende avond op passage van hoogtetrog enkele buien, op bb-occluise weer buiige regen. Na passage van de bb-occlusie ondiepe, opencelconvectie met een enkele TCu-bui, bij de trog/vore weer wat meer geclusterd.
Goed, in neerslag en nabij het IJsselmeer en Waddenzee matig. Morgen na passage van bb-occlusie goede zichten.
Paraaf meteoroloog: nolet