Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 28 september 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Het aandachtsgebied bevindt zich ten zuiden van een laag boven de Noorse zee. Een randstoring boven Denemarken trekt gedurende de periode noord van de FIR retrograad richting Britse Eilanden. Dit laag heeft een vore tot over het noorden van het land waardoor de wind daar woensdag sterk gaat afnemen. Met een noordwestelijke stroming wordt frisse polaire lucht aangevoerd die onstabiel van opbouw is. In deze stroming passeren met enige regelmaat (bovenlucht) troggen. In de nacht naar woensdag smelten deze troggen samen tot een grootschalig hoogtelaag. Daarnaast ligt het zuidwestelijk deel van de FIR vandaag (deels) onder de linkeruitgang van een jetstreak.

Modelbeoordeling:

De neerslagsommen zijn een aandachtspunt. Modellen komen zeer plaatselijk met 50+ mm/24 uur in het (zuid)westen, kansen in KEPS zijn klein. Later vandaag en op woensdag lijkt kustconvergentie een prominentere rol te gaan spelen, neemt de onstabiliteitsdiepte toe en kunnen de accumulaties plaatselijk snel oplopen. De voorgeschiedenis in acht nemend (In Zeeland plaatselijk al 200+ mm in september) is plaatselijke wateroverlast niet uit te sluiten. Kans nu nog net te klein voor een waarschuwing (code geel voor zware regen). Waarschijnlijk wordt het in Zeeland vanmiddag ook enkele uren droog (relatieve rug in de bovenlucht, mogelijk ook regenschaduw Engeland).

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Aanvankelijk nog uitschieters rond 40 kn mogelijk bij buien langs de kust. Ook daarna blijven uitschieters mogelijk, maar beperken zich dan tot 30-35 kn omdat de wind op gradient gaat afnemen. Boven land uitschieters 20-25 kn. Vanaf vanavond op gradient geen 6 Bft meer.

Bewolking:

Convectieve bewolking, maar vooral vandaag ook nog veel Sc. In de Limburgse heuvels eerst a.g.v. stuw kans op St. Cb's met toppen tot ca. FL200/-25C. De onstabiliteitsdiepte neemt overdag iets af, om vanavond weer toe te nemen naar circa FL250/-35C. Woensdag komt daar weinig verandering in. Tenslotte, in het noordoosten is er woensdagnacht -en ochtend kans op St beneden 500 vt (zou ook op optrekkende mist kunnen gaan).

Neerslag:

Veel buien. In tegenstelling tot wat EC laat zien lopen ze ook landinwaarts gewoon door. De kouder wordende bovenlucht en de bovenluchtstroming van 20-25 kn spelen hierbij een rol. CAPE is orde 500 J/kg, schering meest 10-15 kn, in het zuidwesten 20-25 knopen, daar zijn enkele multicellen mogelijk. Kans op een klap onweer en kleine hagel, die kansen nemen met de toenemende onstabiliteitsdiepte vanaf vanavond toe. De 24-uurssommen tussen maandagavond en woensdagmiddag zijn een aandachtspunt t.a.v. een eventuele waarschuwing, op de meeste locaties 20-40 mm. Lokaal is >50 mm/24 uur mogelijk, over 48 uur is lokaal 75 mm mogelijk. Dit is in gehele westen mogelijk, zwaartepunt waarschijnlijk op het zuidwesten. Daar gaat kustconvergentie later een prominentere rol spelen waardoor de accumulatie lokaal snel kan oplopen.

Zicht:

In neerslag matige zichten, in zware neerslag slecht. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend in het noordoosten kans op dichte mist. Weinig wind en vochtige condities lijken redelijk opgelegd, maar de vraag is vooral hoeveel opklaringen er zullen zijn. Voorlopig gaan we uit van voldoende opklaringen en dus vorming van mist. Kan woensdagochtend best een tijd duren voordat de mist oplost.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 27/09/2022 05.49 uur LT.
Bron KNMI