Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 27 januari 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren via Frankrijk richting het Alpengebied. In een zwakke westelijke stroming wordt onder een subsidentie-inversie op 3000-4000 voet vrij koude en tamelijk vochtige lucht aangevoerd, er is sprake van een koude plaklaag. Een zwak een convergentielijntje boven het westen trekt oostwaarts en lost geleidelijk op. Overdag nadert van het noorden uit een zwak golvend front en deze sleept in de middag aan de grond over het noorden van de FIR (zie ThetaW-950 hPa), ruim noord van de Wadden langs. Door de toenemende stroming wordt de koude plaklaag in de noordwestelijke helft van het land geleidelijk opgeruimd. Op donderdag trekt het centrum van het hoog zich wat terug op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied trekt via het midden van Scandinavie oostwaarts. Het bijbehorende warmtefront bereikt het noordwesten van het land aan het einde van de nacht, het koufront volgt aan het einde van de ochtend. Het geheel trekt zuidoostwaarts over het land en het koufront verlaat het uiterste zuidoosten aan het begin van donderdagavond.

Modelbeoordeling:

Het weer blijft zich tot aan passage van het koufront op donderdag afspelen in de grenslaag. Het bandje met wat slechtere condities op het convergentielijntje is in alle modellen terug te vinden. HAP1 laat boven ons land de slechtste condities (laagste wolkenbasis) zien, de andere modellen HAP2 en EC geven beduidend hogere wolkenbases, de actualiteit houdt het midden van de modellen. De passage van het frontale systeem op donderdag wordt door de diverse modellen consistent berekend, zowel qua bewolking, neerslag als wind.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Overdag door de aantrekkende wind vooral in de noordwestelijke helft van het land al wat hogere temperaturen, het zuidoosten blijft vooralsnog in de koude plaklaag. In de nacht naar donderdag koelt het niet of nauwelijks af. Donderdag wordt de gehele koude plaklaag opgeruimd.

Wind:

Vanaf vanavond geleidelijk seinen voor de kustdistricten, in de zuidelijke 6 Bft, in de noordelijke 7 Bft. Donderdag overdag afnemende wind, maar de seinen in het noordelijk kustgebied blijven tot in de avond aanwezig, 6-7 Bft.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal SC-bewolking en lokaal stratus, zowel boven land als zee. Vanochtend bij het convergentielijntje een toenemende kans op stratus, ten westen ervan weer voornamelijk Sc-bewolking. Vanmiddag ten zuiden van het golvende front opnieuw toenemende kans op stratus, vooral in het noorden en oosten. In de loop van de avond en de nacht naar donderdag tijdelijk alleen Sc-bewolking. Donderdag overdag de passage van een zone met gelaagde frontale bewolking met in de warme sector naar het zuidoosten toe steeds lagere stratus, ook a.g.v. van doorvallende neerslag. Na passage van het koufront van het noordwesten uit opklarend met in de maritiem polaire lucht geleidelijk steeds meer convectieve bewolking vanaf de Noordzee met later ook Cb's van FL150-200.

Neerslag:

Vooral bij de convergentielijn en het golvende front is er her en der lichte motregen a.g.v. coalescentie mogelijk, actueel zien we het nog nergens in de waarnemingen. Toptemperaturen tot -5°C, daardoor in bewolking wel kans op matige ijsaanzetting. Bij de frontale zone donderdag perioden met regen en motregen. Later donderdagmiddag en -avond van het noordwesten uit enkele buien.

Zicht:

Boven land matige, lokaal slechte zichten, luchtverontreiniging (aerosolen) speelt vandaag duidelijke een rol. In de loop van de middag en in de avond vooral in het noorden en oosten mogelijke opnieuw matige zichten. Woensdag toenemende wind en geleidelijk goede zichten, in frontale neerslag matig, in motregen mogelijk slecht. Na passage van het koufront in de polaire lucht uitstekende zichtcondities.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 26/01/2022 06.17 uur LT.
Bron KNMI