Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 25 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de voorzijde van een omvangrijke bovenluchttrog boven het midden en oosten van Frankrijk is de bovenstroming in onze omgeving zuidoostelijk. Een buiencomplex die aan de voorzijde van de bovenluchttrog is ontstaan trekt over Duitsland naar ons aan land. De eerste buien bereiken het zuidoosten al in de (vroege) ochtend, in de middag en avond komt in een groot deel van het land buien voor. Rond het buiencomplex ontstaat aan de grond een klein lagedrukgebied dat vanavond het oosten van ons land bereikt. Dit laag (met een W-O georiënteerde vore boven het noorden) trekt zaterdag uitdiepend westwaarts en ligt zaterdag ten westen van Noord-Holland.

Modelbeoordeling:

Synoptisch geen grote verschillen tussen de modellen, maar omdat de neerslag sterk convectief van aard is zien we daar wel verschillen in ontstaan. Dat begint al met de mogelijke eerste buien in het zuidoosten. dat kan al later vannacht zijn, ook morgen pas in de loop van de ochtend. De buien trekken dan in de middag over grote delen van het land. Vanavond en een deel van zaterdag blijft het neerslaggebied over een deel van ons land liggen. De onstabiliteit neemt wat af (op hoogte wordt het iets warmer) en de neerslag wordt meer en meer stratiform van karakter met wat verscholen buien daarbij. Aandacht gaat vooral uit naar de neerslagintensiteiten en de accumulatie over langere tijd. Bij de buien kan plaatselijk 20-40 mm/uur vallen. Als het daarna ook nog eens langere tijd stevig blijft regenen zijn op zaterdag plaatselijk uiteindelijk accumulaties van meer dan 50 mm in 24 uur mogelijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vandaag Tx tussen 20+ waar de zon eerst nog wat kans heeft en de buien wat later komen (noorden) tot rond 16 in het zuiden waar de buiigheid al in de ochtend al begint. Zaterdag tussen 17°C in de kustgebieden tot 20°C in het oosten.

Wind:

Vanmiddag bij een bui in het noorden kans op windstoten van 25-30 kn. Zaterdagochtend aan de westflank van het kleine lagedrukgebied een kleine kans op 6 Bft op zee, afhankelijk van het uitdiepen van het laag.

Bewolking:

Vannacht in het zuidoosten enkele Cb’s met topen tot ca. FL230, plaatselijk onweer. Bij het buiencomplex Cb's met toppen tot maximaal FL350. Vanavond en zaterdag op nadering en nabij het naderende laag vanuit Duitsland wordt de bewolking steeds meer stratiform, met enkele verscholen Cb's maar ook op steeds meer plaatsen St. Deze St lost zaterdag in het westen en midden maar moeizaam op. Nabij de kern van het kleine lagedrukgebied zaterdag op zee aanhoudend lage St en kans op mist (St aan dek). Zaterdagmiddag op dagelijkse gang enkele Cb's met toppen tot FL150, mogelijk tot FL200. Kleine kans op een enkele ontlading.

Neerslag:

Vannacht in het zuidoosten nog enkele buien, plaatselijk met onweer. Deze buien moeten in de loop van de nacht geleidelijk uitdoven. Halverwege de ochtend bereiken de eerste buien van het buiencomplex het zuidoosten. In de middag breiden de buien zich uit naar het zuiden en midden, om in de avond ook het noorden aan te doen. Felste buien aan de voorzijde van het complex en in de avond in het noorden. De nacht naar zaterdag wordt de neerslag steeds meer stratiform van karakter met nog een enkele ingebedde bui. Het complex verlaat aan het einde van zaterdagochtend het westen. In de loop van zaterdagmiddag op dagelijkse gang weer enkele buien. Voorkeursgebied lijkt het noorden, maar is voornamelijk afhankelijk van waar het opklaart. CAPE-waardes vandaag 400-800 J/kg (EC), vooral voor het geclusterde neerslaggebied uit. Harmonie heeft maximaal rond 1000 J/kg. Effectieve schering vandaag 25-30, lokaal tot 35 kn; voornamelijk multicell. Neerslagintensiteiten, maar ook de uiteindelijke accumulatie zijn een aandachtspunt (zie modelbeoordeling). Zaterdag minder effectieve schering, met name in het noorden. In het noorden en midden single cell. Mocht er in het zuidoosten nog een bui ontstaan is multicell daar wel mogelijk qua effectieve schering.

Zicht:

Vannacht m.u.v. van het zuidoosten enkele grondmist/mistbanken. Vrijwel geen wind. De verticale opbouw van mist zal hierdoor gering zijn, waardoor deze in de ochtend snel oplost. Vandaag en zaterdag in neerslag matig tot slecht. Daar waar het dieper landinwaarts in de nacht naar zaterdag droog wordt vrijwel zeker vorming van nevel en ca. 40% kans op mist (KEPS).

Paraaf meteoroloog: grootn

Uitgifte: 24/05/2024 00.07 uur LT.
Bron KNMI