Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 10 augustus 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Het zwaartepunt van een langgerekt hoog met de as van Ierland naar de zuidelijke Oostzee verplaatst zich langzaam noordoostwaarts, en ligt woensdag boven de Duitse Bocht. De stroming draait daarmee van noordoost naar oost.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. De kans op mist in het noorden was volgens de TAF-guidance van gisteren klein, toch hebben zich afgelopen nacht mistbanken gevormd. Komende nacht is deze kans vergelijkbaar met die van afgelopen nacht. Vanwege de naar oost draaiende wind wordt de kans in de nacht van woensdag op donderdag duidelijk kleiner. Aan de noordkant van het hoog is er boven het uiterste noorden van het verwachtingsgebied vanaf woensdagmiddag een signaal voor mist/St. In de Hap1 uitvoer is dit signaal duidelijk te sterk. In de HarmonEps uitvoer is de kans ongeveer 20%.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Verschil tussen de uitvoer en werkelijke Tmin (lager dan in de uitvoer) wordt kleiner omdat er meer wind blijft staan. In de EC uitvoer zoals gebruikelijk duidelijk te weinig dagelijkse gang.

Wind:

Langs de westkust in de mdidag een zeewindcomponent.

Bewolking:

In het noorden van het Noordzeegebied vanaf woensdagmiddag een (kleine) kans op St/mist.

Neerslag:

Geen bijzonderheden.

Zicht:

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag in het noorden grondmist en zeer lokaal mistbanken.

Paraaf meteoroloog: schaikm

Uitgifte: 09/08/2022 18.06 uur LT.
Bron KNMI