Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 18 januari 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij IJsland is vrijwel stationair. Een bijbehorende occlusie is afgelopen middag/avond op hoogte reeds gepasseerd. De noord-zuid georienteerde frontale vore aan de grond met daarbij de eigenlijke occlusie ligt om 00 UTC langs de westkust en over Zeeland. Deze vore/occlusie beweegt langzaam oostwaarts en verlaat het uiterste noordoosten pas aan het einde van de middag. Aan de oostflank wordt met een zuidelijke stroming in de grenslaag nog vrij koude lucht aangevoerd, ten westen van de vore wordt met een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar maandag passeert er een doorstroomde trekrug waarna de stroming maandag overdag naar west tot zuidwest draait. Een zwak golvend front trekt maandag overdag over het noorden van de FIR. Ook via de Britse Eilanden komt weer een storing dichterbij.

Modelbeoordeling:

De meeste sneeuw is inmiddels naar Duitsland weggetrokken. De aandacht richt zich nu op de eventuele onderkoelde neerslag die in het noordoosten en oosten kan vallen. Er ontstaat daar een smeltlaag (ijsdriehoek) van 1-3°C, zie o.a. progtemp van EHLW. Deze regen zal minder snel bevriezen op de wegen (grotere druppels, niet onderkoeld), maar dat uiteindelijk wel nog zou kunnen doen bij wegdektemperaturen die mogelijk net onder nul zijn. De vraag is of dit nog op grote schaal voor extra gladheid zorgt t.o.v. de gladheid die we nu al hebben door de sneeuwresten. Actueel zien we dat de Harmoniemodellen een fractie te koud zijn, en dat zijn nu juist de modellen die in de NESO-plaatjes duidelijk een ijzelsignaal geven. De kans op ijzel lijkt dus niet groot, maar helemaal uitsluiten doen we het nog niet. Voorlopig handhaven we de al uitstaande code geel en houden we de (wegdek)temperatuur scherp in de gaten wanneer deze zone met (onderkoelde) neerslag overtrekt, we zien actueel bij de Afsluitdijk bij Kornwerderzand dat de wegdektemperatuur juist oploopt bij het overtrekken van een smal neerslagbandje. In het (uiterste) oosten en noordoosten is de lucht mogelijk nog koud genoeg om daar ook nog sneeuw te geven.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In de oostelijke helft aanvankelijk nog temperaturen iets onder nul, in het westen al iets erboven. In de loop van de nacht loopt de temperatuur verder op wanneer daar de vore passeert. Overdag loop de temperatuur in het grootste deel van van het land op naar waarden van 6 a 7 °C. In het noordoosten en oosten blijft de temperatuur duidelijk achter vanwege het trage doortrekken van de vore en het de smeltende sneeuw. In de nacht naar maandag zijn de temperaturen in het oosten van het land nog een aandachtspunt, lokaal zouden deze bij voldoende opklaringen nog dichtbij het vriespunt kunnen komen. Lokaal zou het dus nog glad kunnen worden door bevriezing van natte weggedeelten. Maandag Tx rond 6°C.

Wind:

Ten westen van de vore actueel seinen voor NW 6 op de zuidelijke Noordzee, deze verdwijnt in de ochtend. Maandagmiddag zien we opnieuw seinen voor 6 Bft, nu uit een westelijke richting.

Bewolking:

De dikste frontale bewolking is naar Duitsland weggetrokken. Actueel een 8000 vt dikke laag bewolking met in de grenslaag veel stratus tot in de vore, het noordoosten houdt hier tot en met het einde van de middag last van. In en net voor de vore is de bewolking weer wat dikker, met FL100/-12°C, in de loop van de tijd loopt deze bewolking een beetje oostwaarts van de grondvore weg. Ten westen van de vore weer cumuliforme bewolking Cu/TCu/Cb met toppen tot maximaal FL150, vooral HAP1 is enthousiast met deze convectieve bewolking. Overdag van het westen uit naast convectieve bewolking steeds meer opklaringen. In de nacht naar maandag Cu en Sc, maar ook ruimte voor opklaringen. Vooral in de zuidoostelijke helft zien we maandagochtend de vorming van stratus, waarschijnlijk a.g.v. turbulentie i.c.m. de afkoeling van de voorgaande nacht. Hirlam komt aan het einde van de nacht zelfs met stratus aan dek, mogelijk a.g.v. mistvorming, voorlopig gaan we hier niet van uit. Maandag overdag in het noorden van de FIR wat meer frontale bewolking vanwege de overtrekkende zwakke fronten.

Neerslag:

Actueel in de oostelijke helft nog af en toe lichte sneeuw, meer naar het westen toe zien we ook regen, lokaal zou deze nog onderkoeld kunnen zijn. Van het westen uit zien we bij de grondvore een zone met neerslag van west naar oost bewegen. In de westelijke helft is dit gewoon (mot)regen, meer naar het oosten toe zou dit ook nog onderkoelde neerslag kunnen zijn, in het noordoosten en oosten kan dit mogelijk nog tot ijzel aanleiding geven, in het uiterste noordoosten mogelijk nog overgaand in sneeuw. Zie modelbeoordeling voor onzekerheden. deze neerslagzone verlaat halverwege de ochtend het noordoosten. ten westen van de vore ook enkele regenbuien, vooral HAP1 is hier enthousiaster mee dan de overige modellen. Deze buitjes kunnen aanhouden tot en met zondagavond. Ook maandag overdag nog een enkele regenbui. Het zwakke front zorgt in het noorden van de FIR nog voor wat meer buitjes.

Zicht:

In en ten oosten van de vore matige tot slechte zichtcondities, ten westen van de vore in de polaire lucht goede zichtcondities. In de nacht naar maandag en maandagochtend mogelijk nevelig, vooral in de zuidoostelijke helft.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 17/01/2021 00.08 uur LT.
Bron KNMI