Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 28 mei 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 08 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied met het centrum boven Ierland en een lagedrukgebied boven Finland voert een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een rug van hoge druk boven het zuidwesten trekt vanavond zuidoostwaarts weg, waarna de cyclonaliteit in ons aandachtsgebied toeneemt. Komende nacht schampt een hoogtetrog (T500 ca. -30°C) het noordoosten. Morgen overdag bouwt zich een WNW-OZO georiënteerde rug op boven het zuidwesten van de FIR. Hierdoor blijft in diezelfde regio de buienactiviteit op passage van een kortgolvige hoogtetrog vanuit het noordwesten beperkt. In de nacht naar zondag trekt aan de grond een trog van noord naar zuid over het land. Zondagavond bouwt een zwakke rug op boven ons land.

Modelbeoordeling:

De komende periode zijn er amper verschillen tussen de modellen. Actueel zit HAP1 er qua buien boven de Noordzee het best op (heeft als enige de buien boven het noordwesten van Duitsland). Harmonie berekent voor komende nacht veel Sc terwijl EC het opgeklaard houdt. Bekend is dat Harmonie bij een noordwestelijke stroming veel te veel Sc berekend in de avond en nacht. Kortom, het is komende nacht m.u.v. het noordoosten overwegend helder. De nacht naar zondag berekend ook EC veel meer Sc, waardoor dit dan niet op gaat.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vooral zondag overdag koel voor de tijd van het jaar.

Wind:

Tot en met zondagnacht in de noordelijke kustdistricten over het algemeen 6 Bft. In het noordoostelijk kustgebied is vanavond een 7 Bft niet geheel uitgesloten. Als aandachtspunt daarbij de windstoten die daar dan bij buien kunnen voorkomen (rond 60 km/u). Zondag neemt de wind geleidelijk af en wordt de 6 Bft niet meer gehaald.

Bewolking:

Cu en vooral boven het noorden en oosten van de Noordzee ook Cb's. Toppen rond FL100, hoogste toppen (FL150) boven de Duitse Bocht, met name op nadering en passage van de hoogtetrog komende nacht. Morgen neemt de onstabiliteitsdiepte sterk af naar ca. FL080 (TCu), om in de nacht naar zondag op passage van een trog weer wat toe te nemen naar FL100. Zondag overdag in het zuidwesten toppen mogelijk van FL200/-30C.

Neerslag:

Vanavond boven de Duitse Bocht enkele buien. Nabij de hoogtetrog vannacht ook boven het noorden en oosten een enkele bui. Morgenavond eerst nabij een hoogtetrog en zondag overdag nabij de grondtrog enkele buien, vooral in het zuidwesten waar de bovenluchten het koudst zijn. Komende periode CAPE overdag veelal rond 600 J/kg bij weinig schering, single cell. Zondagmiddag bij ca. 20 kn schering in het zuidwesten een enkele multicell met zeker kans op onweer en korrelhagel.

Zicht:

Goed zichten. In neerslag lokaal matig, in een (coalescentie)bui mogelijk kortdurend slecht.

Paraaf meteoroloog: grootn

Uitgifte: 27/05/2022 15.20 uur LT.
Bron KNMI