Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 25 november 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de noordwestflank van een langgerekt hogedrukgebied boven Midden- en Zuid-Europa staat in onze omgeving een zuid tot zuidwestelijke stroming. Van het zuiden wordt geleidelijk vochtigere lucht aangevoerd met een stabiele opbouw. Een lagedrukgebied nabij IJsland trekt gedurende de periode oostwaarts richting de Noorse Zee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerde warmtefront boven het noordwesten van de FIR komt geleidelijk nog iets oostelijker te liggen en schampt vandaag overdag het noordwesten van het land. In de loop van woensdagmiddag bereikt het NO-ZW georienteerde koufront het uiterste noordwesten van de FIR om in de nacht naar donderdag het noordwesten van het land te bereiken.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunten zijn de onzekerheden omtrent de weersomstandigheden in de grenslaag vanochtend. Met de geleidelijk steeds verder aantrekkende wind lijkt het te gaan om een mix van lage stratus en nevel die advectief binnenloopt en het ontstaan van nevel/mist in de opklaringen daartussenin die dan weer over kan gaan in lage stratus. Het is verder vooral de vraag of er naast nevel ook nog mist zou kunnen ontstaan, hetgeen we gezien de geowind niet waarschijnlijk meer achtten, en of er dan misschien advectief mist het land binnen zou kunnen trekken vanuit België. Dit laatste blijft nog even nowcasten maar wordt ook steeds onwaarschijnlijker, ook omdat de Harmonies op dit moment alleen nog mist boven het noorden laten zien en dat zit er helemaal niet. Een andere onzekerheid is vervolgens hoe snel de condities zullen verbeteren vanochtend, waarbij de modellen behoorlijk uiteenlopen. We gaan voor een verbetering van het zuiden uit al in de ochtend, hetgeen we eigenlijk nu al zien gebeuren en overeenkomt met een mix van HAP1 en HAP3, maar houden voor het noorden ook in de eerste helft van de middag nog een kansje op hardnekkige stratus en matige zichten.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Seinen voor 6 Bft in de noordelijke districten, geleidelijk uitbreidend naar de westelijke districten en in de loop van woensdag weer verdwijnend.

Bewolking:

Zie de modelbeoordeling. Velden (lage) stratus, in de ochtend (en mogelijk middag) van het zuiden uit wegtrekkend en liftend. Vooral in de ochtend zien we verder ook velden SC. Bij het schampende warmtefront boven zee en in het noordwestelijk kustgebied tot de avond kans op St/Sc rond 1000 vt, toppen FL070. Verder vanaf later vandaag vrij veel hoge bewolking. Bij het koufront donderdag een dikker gelaagd wolkenpakket met aan de warme kant opnieuw lage Sc en St.

Neerslag:

Nabij het warmtefront tot en met vanmiddag mogelijk af en toe lichte (mot)regen t.g.v. coalescentie. Bij het koufront af en toe lichte, mogelijk matige, regen.

Zicht:

Zie de modelbeoordeling. Actueel op veel plaatsen nevel, de kans op mist is inmiddels erg klein geworden. Vanochtend van het zuiden uit geleidelijk op de meeste plaatsen goed, mogelijk in het noorden lokaal pas aan het begin van de middag. In de nacht naar woensdag door de sterkere wind geen kans op mist, nevel lijkt vooral in het noordoosten niet uitgesloten.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 24/11/2020 05.28 uur LT.
Bron KNMI