Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 06 maart 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog ten noorden van Schotland trekt zuidwaarts naar het zuiden van Engeland. De stroming is noordelijk. We verkeren in heldere, droge lucht. Het hoog heeft zaterdag een west-oost georienteerde uitloper over Nederland. Aan de noordoostflank van de uitloper trekt een zwak warmtefront zuidwaarts, dit bereikt in de nacht naar zaterdag de noordkust en ligt aan het einde van de dag boven het midden.

Modelbeoordeling:

Het warmtefront is consistent in alle uitvoer zichtbaar, de activiteit is gering. De kans op onderkoelde neerslag in de nacht daarbij lijkt klein, de temperatuur komt onder de bewolking waarschijnlijk niet langdurig onder nul in een voldoende dikke laag en de wegdektemperatuur loopt onder de bewolking weer snel op tot boven nul.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Daar waar weinig bewolking is, een wat grotere dagelijkse gang dan in de uitvoer. In de uitloper van het hoog in de nacht naar zaterdag lokaal matige vorst.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Basis lijkt bij het warmtefront niet lager te komen dan ongeveer 1000 vt.

Neerslag:

Bij het warmtefront lichte (coalescentie) neerslag. Signalen voor onderkoelde neerslag en natte sneeuw bij het warmtefront lijken niet heel realistisch.

Zicht:

In de EC uitvoer in de nacht naar zaterdag een signaal voor mist boven het noordwesten. Niet realistisch. In de uitloper van het hoog is grondmist of een enkele mistbank wel realistisch.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 05/03/2021 04.54 uur LT.
Bron KNMI