Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 28 september 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven het Alpengebied trekt langzaam oostwaarts. Een laag, om 12 UTC boven het noordoosten van Frankrijk, trekt opvullend zuidwaarts. Een geïnverteerd frontaal systeem van het laag ligt boven de Noordzee, de warme sector de-occludeert aanvankelijk. Het westelijke warmtefront ligt aanvankelijk min of meer zuid-noord georienteerd langs ongeveer 2 °OL. Het oostelijke warmtefront ligt cyclonaal georienteerd langs de kust en vandaar naar een vlak laag boven het noorden van Polen en Duitsland. Dit laag trekt langzaam westwaarts met een verscherpende frontale vore in zuidwestelijke richting waarin het activerende warmtefront ligt. De vore met het warmtefront trekt vanaf maandagmiddag uiterst langzaam over Nederland zuidoostwaarts, ook het westelijke warmtefront trekt dan als koufront oostwaarts, dit ligt dinsdag 00 UTC boven het zuidwesten en uiterste westen en verlaat dinsdagmiddag het oosten. De warme sector is goed te herkennen aan het dauwpunt van ongeveer 16°C, de fronten aan de (lage) grenslaagbewolking.

Modelbeoordeling:

De Hir uitvoer wijkt qua ligging van de frontale vore en het meer zuidwestwaarts trekken van de lagedrukkern zodanig af van de rest van de uitvoer, dat we de Hir uitvoer verwerpen. Hoewel de verschillen in positie van de systemen in de rest van de uitvoer klein zijn, zorgt de de lage verplaatsingssnelheid ervoor dat er toch duidelijke timingverschillen ontstaan die voor onzekerheid zorgen. Het weer speelt zich voornamelijk af in de grenslaag, die stabiel is omdat de warme vochtige lucht van het noorden en westen uit over Nederland stroomt. In alle uitvoer lijken de slechtste condities bij de fronten voor te komen. De verdeling en hoogte van bewolking in de Hap1 uitvoer lijkt actueel (12-16 UTC) het beste op de waarnemingen, maar dat biedt geen garanties voor het vervolg

Aandachtspunten

Temperatuur:

Bij wat bredere opklaringen maandag tot 20 °C in het noorden, in het zuidoosten wordt het niet warmer dan een graad of 14.

Wind:

Aan de westzijde van de vore tijdelijk N-NO 5-6 Bft.

Bewolking:

Bij de fronten en in mindere mate in de warme sector stratus, in de nacht en waarschijnlijk ook nog een groot deel van de ochtend lager dan 500 vt. Het is lastig in te schatten hoeveel dagelijkse gang er maandag overdag is. Bij het front in de vore duurt het waarschijnlijk lang voordat de basis boven 500 vt komt. In de EC (en Hir) uitvoer gaat dit zoals meestal sneller dan in vooral de Hap1/3- en in wat mindere mate de overige Harmonie uitvoer. In de warme sector zal de ST boven land overdag grotendeels oplossen.Ten westen van het westelijke (kou)front alleen nog SC.

Neerslag:

Vooral in en aan de zuidkant van de vore vormt zich door convergentie en enige opglijding van de warme en vochtige lucht (coalescentie) neerslag. In de div Harmonie uitvoer in het oosten en zuiden tot en met dinsdag 00 UTC lokaal 10-20 mm, dit lijkt aan de hoge kant, in de EC uitvoer is het circa 5 mm.

Zicht:

Bij de fronten en in de warme sector matig tot slecht, ten N van het warmtefront vormt zich in een eventuele opklaring boven land in de nacht meteen mist.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 27/09/2020 17.58 uur LT.
Bron KNMI