Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 05 oktober 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog boven de Golf van Biskaje trekt vanochtend naar het noorden van Frankrijk waarna het daar tot en met donderdag blijft liggen. Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Hierin trekken occlusierestanten vanochtend (noord)oostwaarts over ons aandachtsgebied. Een frontaal systeem ligt boven de Britse Eilanden. Het koufront hiervan trekt vanavond en in de nacht naar donderdag zuidwaarts over de Noordzee en komt donderdagochtend boven het noorden van ons land tot stilstand. Donderdag overdag wordt de stroming anticyclonaal aan de noordzijde van het Franse hoog en trekt dit front weer als warmtefront noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Actueel een fractie meer buien bij de occlusierestanten dan in de modeluitvoer, HAP1 komt het dichtst in de buurt. Synoptisch gezien is er nog enige onzekerheid in waar het koufront donderdag tot stilstand komt. We houden het voorlopig op "het noorden van het land", al komt het in de laatste EC run niet verder dan het uiterste noord(oost)en.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Conform modeluitvoer van EC. De 8 bft in de Duitse Bocht in Harmonies bij het koufront lijkt samen te hangen met convectieve windstoten.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten eerst nog Tcu/Cb met toppen tot maximaal FL100, geleidelijk afnemend en overdag alleen nog dikke Cu/Sc. Donderdag bij het stagnerende koufront wel een bandje met lage Sc en ingebedde TCu/CB (toppen FL100). Het is niet ondenkbaar dat de basis dan vooral in coalescentieneerslag rond de 1000 vt uitkomt, HAP1 geeft zelfs de mogelijkheid tot St.

Neerslag:

Bij de occlusierestanten enkele lichte tot matige regenbuien. Overdag mogelijk nog een spat uit dikkere (T)Cu/Sc, mag geen naam hebben. Donderdag bij het koufront, maar mogelijk ook wat verder naar het zuiden een bandje met buiige regen (inzaaiing). EC komt in de laatste run ook wat lichte regen uit middelbare bewolking (warmte-advectie?) in de warme sector, voorlopig nog niet in de verwachtingen opgenomen. Harmonies doen er niets mee.

Zicht:

In een bui mogelijk matig zicht. Verder in deze luchtsoort met een doorstaande wind boven land ook in de nachten goed zicht.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 04/10/2023 05.54 uur LT.
Bron KNMI