Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 07 juni 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van Schotland is vrijwel stationair. Bijbehorende rug strekt zich uit over de Duitse Bocht. Op de oostflank van dit hoog voert een noord-noordoostelijke stroming van oorsprong maritiem polaire lucht aan die vrij vochtig is onder een subsidentie-inversie. Een hoogtelaag boven het zuidwesten van Duitsland beweegt langzaam noordwestwaarts en bereikt woensdag de zuidoostgrens.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn synoptisch consistent en bruikbaar. Op detailniveau hebben de modellen moeite met de representatie van Sc/St-bewolking op zee, waarbij HAP1 te laag zit met de wolkenbasis en HA40 voortdurend te weinig bewolking laat zien. HA43 lijkt het beste bruikbaar voorlopig. Het noorden en noordwesten blijven in ieder geval het meest gevoelig voor bewolking vanaf zee. Daarnaast wordt boven land zowel nu alsook in de nacht naar woensdag de luchtlaag net onder de subsidentie-inversie behoorlijk vochtig, waardoor er net als gisterochtend mogelijk wat turbulentiestratus zou kunnen ontstaan. Waarschijnlijk leidt dit niet tot een minimaal vereiste 5/8 bedekkingsgraad om in de modeluitvoer te verschijnen, maar blijft het bij wat flarden. Voor woensdagmiddag en -avond gaat de aandacht vooral uit naar het neerslagsignaal boven het zuidoosten aan de flank van het hoogtelaag. Het gaat hierbij om TCu's, misschien kleine Cb's, op middelbaar niveau. Door de droge laag eronder verwacht ik nauwelijks significante neerslag. Door de verdamping is er dan wel kans op windvlagen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuidoosten zomerse temperaturen (25+ graden).

Wind:

Zowel vanmiddag/vanavond als woensdagmiddag/avond toenemend naar een krappe 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied. Bij buien woensdagmiddag/avond kans op vlagen tot ca. 25 kn.

Bewolking:

Sc/St boven de Noordzee en in de nacht/ochtend ook boven het noordwesten en noorden van het land, zie modelbeoordeling. Verder/tevens op nadering van het hoogtelaag toenemende hoge en middelbare bewolking en in een bui een TCu, wellicht een kleine Cb, met hoge basis.

Neerslag:

Vandaag geen, woensdagmiddag en -avond in het zuidoosten ca. 20-30% kans op een lichte bui.

Zicht:

Goed, opnieuw lieten modellen grondmist ontstaan in het noorden maar is dit niet gebeurd. Komende nacht zou ik dat toch opnieuw niet willen uitsluiten voor het noorden.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 06/06/2023 06.19 uur LT.
Bron KNMI