Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 11 juli 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

De stroming is noordwestelijk. Tegen zaterdagochtend komt er van het noordwesten uit, vanaf de kust van East Anglia, een zwakke trog. Dit is een restant van een lij-laag dat eerder bij Schotland is ontstaan en boven het relatief warmere zeewater in stand lijkt te blijven. Zaterdag overdag trekt dit systeem verzwakkend oostwaarts. In de loop van zaterdag komen we steeds meer onder invloed van een west-oost georiënteerde uitloper van een hoog dat oostwaarts trekt en zondag boven het zuiden van Engeland ligt.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is grootschalig gezien consistent. De convectieve activiteit bij de trog die zaterdag passeert is wat minder in de diverse uitvoer.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Komende nacht kan het met brede opklaringen en weinig wind landinwaarts sterk afkoelen, lokaal tot beneden de 5°C, idem voor de nacht naar zondag.

Wind:

-

Bewolking:

In de avond nagenoeg geheel oplossende bewolking. Komende nacht boven de Noordzee aanhoudend vorming van convectieve bewolking Cu/TCu tot ca. FL120. Zaterdag overdag lijken de toppen niet hoger te gaan dan FL100, wanneer het enkele graden warmer zou worden dan in de uitvoer, tot FL140.

Neerslag:

Komende nacht ontstaan er boven de Noordzee en boven de noordelijke helft van de FIR wat meer lichte buien die mogelijk ook over het noordoosten van het land kunnen trekken. Alle uitvoer is hier vrij eenduidig in. Dit hangt samen met het passeren van de koudste bovenlucht. Zaterdag overdag kunnen er boven land nog enkele buien tot ontwikkeling komen, het eerst op de trog in het zuidwesten, later op dagelijkse gang vooral in het zuidoosten. CAPE is van de orde 400 J/kg, schering een knoop of 10, in het noordoosten mogelijk 15-20 knopen, dus overwegend single cell.

Zicht:

In de nacht grondmist of een enkele (ondiepe) mistbank, kans lijkt in de nacht naar zondag nog wat groter.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 10/07/2020 18.36 uur LT.
Bron KNMI