Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 18 mei 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een vlak lagedrukgebied boven Noordwest-Duitsland trekt verder (noord)oostwaarts. Rondom dit laag zijn occlusies gedraaid. Er volgt eerst een kleinschalige rug van west naar oost, vanavond bereikt een trog het zuidwesten van het land. Deze trog trekt naar het oosten en passeert dinsdagochtend de Duitse grens. Aan de grond zien we een vlak laagje dat vannacht en dinsdagavond oostwaarts over het midden van ons land trekt. Dinsdagmiddag passeert opnieuw een kleinschalige rug van west naar oost. Een occlusierestant (inmiddels convectief van aard) WZW van Ierland trekt oostwaarts en bereikt aan het einde van de nacht naar woensdag het zuidwesten van het land.

Modelbeoordeling:

De Harmonies zijn het beste te volgen, HAP1 is overdreven met de stratus en HAP3 biedt daarbij een bruikbaarder beeld. In de nacht naar woensdag lijkt het stralingsmistsignaal voor het noorden en noordoosten van het land in de Harmonies mogelijk wat te uitgebreid, maar dat Hirlam er ook mee komt geeft aan dat we er wel rekening mee moeten houden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In opklaringen kan de temperatuur 's nachts mogelijk dalen naar 2°C.

Wind:

Bij een zwaardere bui dinsdagmiddag in het zuidoosten mogelijk uitschieters tot ca. 25 kn.

Bewolking:

HAP3 geeft een redelijk beeld qua stratus. We zien de stratus vooral noord van de Wadden en bij de troggen in de nacht- en ochtendperiode. De CB's hebben toppen tot ca. FL260.

Neerslag:

Vanavond trekken de buien rondom het Duitse laagje naar Duitsland weg. Bij de trog buiige regen. Dinsdag opnieuw buien op dagelijkse gang, met iets minder CAPE dan vandaag (700-1000 J/kg) en nog steeds nauwelijks schering. Onweers- en hagelkansen opnieuw aanwezig in de middag en vooral weer in het oosten. Bij het occlusierestant in de nacht naar woensdag opnieuw buiige regen.

Zicht:

Zichtvermindering in neerslag. Komende nacht kan het in opklaringen nevelig worden met mogelijk een mistbank. In de nacht naar woensdag zijn voor het occlusierestant uit opklaringen aanwezig waarin mistbanken of mist kunnen ontstaan. We zien een vrij sterk mistsignaal voor het noorden van het land, ook in KEPS. E.e.a. hangt vooral ook af van de mate waarin het opklaart.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 17/05/2021 17.58 uur LT.
Bron KNMI