Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 13 april 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuiden van Ierland trekt eveneens noordoostwaarts en ligt op dinsdag boven de Britse Eilanden. Een lagedrukgebied over het midden van Scandinavie trekt noordwaarts. Hierdoor staat bij ons een west- tot noordwestelijke stroming, die getransformeerde maritiem arctische lucht aanvoert. De as van een noord-zuid georiënteerde hoogtetrog ligt om 12 UTC boven de oostelijke helft van de Noordzee en over ons land. De temperatuur op 500 hPa ligt in de trog rond de -38°C. De hoogtetrog trekt langzaam oostwaarts weg en de bovenluchten warmer slechts langzaam op. Een zwakke grondtrog boven het noorden van de Noordzee beweegt zuidwaarts en bereikt rond middernacht het noordelijk kustgebied en beweegt vervolgens over het noordoosten van het land naar Duitsland weg. Dinsdag overdag wordt de invloed van het hoog boven de Britse Eilanden van het zuidwesten uit geleidelijk groter.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten synoptisch een vergelijkbaar beeld zien. Qua bewolking en neerslag zien we de gebruikelijke detailsverschillen, waarbij de hydrostatische modellen (Hirlam en EC) de buien teveel uitsmeren. De Harmonies laten komende nacht waarschijnlijk weer iets teveel Sc-bewolking zien boven land.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Dagelijkse gang in werkelijkheid wat groter dan de modellen aangeven. De Harmonies lijken de minima komende nacht iets te overschatten vanwege de Sc-velden.

Wind:

Bij buien vanmiddag uitschieters lokaal 30-35 knopen. Komende nacht waarschijnlijk tijdelijk NO 6 in de Duitse Bocht. Mogelijk dat dit windveld kustdistrict Rottum nog bereikt. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de arctische lucht veelal convectieve bewolking met Cb's met toppen rond FL150, nabij de hoogtetrog geclusterd en lokaal toppen tot ca. FL200. Bij buien komt lokaal ook stratus voor. Bij de grondtrog is de bovenlucht iets minder koud en komen de toppen minder hoog. Dinsdag afnemende stabiliteitsdiepte, desondanks kunnen met name landinwaarts nog enkele Cb's ontstaan, toppen aanvankelijk nog tot FL150, later tot ca. FL100.

Neerslag:

Winterse buien, navbij de hoogtetrog geclusterd, convectiemodus matig georganiseerde multiceltype ( shear = 10-20 kn, cape = 200-500 J/kg), lokaal komt ook onweer voor. Bij de buien die bij de grondtrog horen liggen schering en CAPE nog lager. Vanavond boven land door dagelijkse inzakkende buigheid. Vannacht bij de grondtrog nog enkele buien, minder actief dan ie van vanmiddag. Dinsdag boven land op dagelijkse gang nog enkele geisoleerde buien, mogelijk ook met korrelhagel. In de kustgebieden blijft het dan al zo goed als droog.

Zicht:

Buiten de buien uitstekende zichtcondities.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 12/04/2021 11.31 uur LT.
Bron KNMI